20/2/08

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οταν πριν απο περιπου δεκαπεντε χρονια ο Λεωνιδας Κυρκος και ακομη λιγες φωνες τασσονταν υπερ της διπλης ονομασιας των Σκοπιων για να τελειωνουμε με πιθανες νεες αναταραξεις με τους γειτονες η εγκριτος εφημερις ΑΥΡΙΑΝΗ τον αποκαλουσε ''κυρκαινα''εξαπολυοντας μυδρους εναντιον του.Τωρα εισπρατουμε τη διπλωματια των ανεγκεφαλων.

Η κ.Χ που ως γνωστον ειναι φιλομαθης και φιλοπεριεργη ,με αφορμη την νεα κρισιμη δαπραγματευση για την ονομασια των Σκοπιων,και την αναμοχλευση των εθνικιστικων εξαρσεων,εκανε κλικ στη βικιπαιδεια και ιδου το αποτελεσμα.


'''Η Μακεδονία είναι και γεωγραφική, και ιστορική περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου(αν και οι δύο αυτές εκτάσεις δεν ταυτίζονται) στην νοτιανατολική Ευρώπη. Τα σημερινά, γεωγραφικά της όρια ( εμβαδόν περίπου 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ) τέθηκαν σε χαρτογραφική βάση, το τέλος του 19ου αιώνα κατά την τελική πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αν και η περιοχή δεν προσφέρεται ως μία ενιαία γεωγραφική οντότητα (βλέπε, H.R. Wilkinson 1951 και αγγλική βικι).
Χονδρικά τα λεγόμενα όρια της Μακεδονίας είναι βόρεια μέχρι την πόλη των Σκοπίων, ανατολικά την οροσειρά της Ροδόπης και την κοιλάδα του Νέστου, νότια την κοιλάδα των Τεμπών, και δυτικά τον ορεινό όγκο της Πίνδου. Η περιοχή περιλαμβάνει τις κοίτες (από τα δυτικά προς τα ανατολικά) των Αλιάκμονα, Βαρδάρη/Αξιού και του Στρυμώνα ποταμών (εκ των οποίων ο Βαρδάρης καταλαμβάνει μακράν την μεγαλύτερη έκταση) και τις πεδιάδες γύρω από την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Η περιοχή μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα με το 52,4% της περιοχής και το 52,9% πληθυσμού, (μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το 38%, και την Βουλγαρία με περιπου το 10%, στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ. Το Ελληνικό κομμάτι ή διαμέρισμα της Μακεδονίας αναφέρεται κάποτε (αποκλειστικά από τους μη Έλληνες) σαν "Ελληνική Μακεδονία" ή "Μακεδονία του Αιγαίου", η ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία του Βαρδάρη" ή "Νότιoς Σερβία", και το βουλγαρικό κομμάτι ως "Μακεδονία του Πίριν" και ως περιοχή τoυ Μπλαγκόεβγκραντ.'''

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES