17/5/08

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ
Με αφορμή την ομιλια Αλαβάνου στη βουλή για την πώληση του ΟΤΕ.


Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα κλίμα «χώρας-ψωροκώσταινας


«Εάν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα είναι ανίκανη, ψωροκώσταινα και κακομοίρα και δεν μπορεί να έχει τη διαχείριση του ΟΤΕ, τότε γιατί δίνετε τον Οργανισμό και δεν βάζετε ένα Γερμανό υπουργό» .

-ψωροκώσταινα η (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :από το όνομα κάποιας Σμυρνιάς ζητιάνας Κώσταινας, που πρόσφερε όσα χρήματα είχε στον αγώνα του 1821]
-προσωνυμία που δόθηκε στην Ελλάδα μετά το 1821 και ήθελε να δηλώσει την περηφάνια της παρόλες τις οικονομικές της δυσχέρειες
[απο το Live-pedia.gr]


Στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της ελεύθερης ελληνικής γωνιάς, η γυναίκα του δημάρχου του Αϊβαλιού ετέθη αμέσως επικεφαλής, όσων μπορούσαν να υπηρετήσουν τον αγώνα, γυναικών προσφύγων, και επέτυχε να συμπληρώση με γυναικείο προσωπικό τα νοσοκομεία, τα αναρρωτήρια όπου νοσηλεύονταν οι ασθενείς και τραυματίες, μαγειρεία, πλυντήρια κλπ.Ύστερα από κάμποσα χρόνια σκληρής ζωής η κυρά Κώσταινα (στα παλιά χρόνια οι γυναίκες έπαιρναν το όνομα του ανδρός τους: κυρά Τάσαινα, κυρά Γιάνναινα κλπ.), πολύ φτωχή κι αρρωστημένη, καθόταν κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του Ναυπλίου και ζητιάνευε, επικαλούμενη τις προσφερθείσες υπηρεσίες της.


Κάποτε περνούσαν με συνοδεία τον αρχιστράτηγο της Επαναστάσεως, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τον πήγαιναν στο στρατοδικείο για να δικαστή με τις βαρειές κατηγορίες: προδοσία και εχθρότητα κατά του βασιλιά. Βλέποντας την κυρά Κώσταινα λέει στους συνοδούς του: «Νά η Ελλάδα· ήταν πάντα, είναι και θα ’ναι Ψωροκώσταινα».


Η ιστορια της ''ψωροκώσταινα'' με την πενα μαθητων.


«ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ» είναι υποτιμητικό παρατσούκλι για τη χώρα μας. Το παρατσούκλι αυτό δεν βγήκε τυχαία.


Η Ψωροκώσταινα ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Έτσι λέγανε μια εξαθλιωμένη ζητιάνα που ζούσε στο Ναύπλιο, λίγο μετά τη Τουρκοκρατία. Η ιστορία της συγκινητική :
Ονομαζόταν Πανώρια Χατζηκώνστα, ήταν σύζυγος ενός πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου και φημιζόταν για την ομορφιά και τα πλούτη της.Η ζωή γίνεται ξαφνικά στάχτη ,όταν οι Τούρκοι καίνε το Αϊβαλί σφάζοντας τους κατοίκους του και ανάμεσα τους τον άνδρα και τα παιδιά της.. Εκείνη γλιτώνει από τύχη…Καταφεύγει στα Ψαρά και αργότερα φτάνει στο Ναύπλιο, όπου για να ζήσει αρχίζει να ξενοπλένει.

Οι κακουχίες σάλεψαν τα λογικά της και μισότρελη ζητιάνευε στους δρόμους της πόλης…
Πώς της βγήκε το όνομα ; Μια Κυριακή του 1826, έκαναν έρανο για τους εξαθλιωμένους Μεσολογγίτες στην πλατεία του Ναυπλίου για βοήθεια , αλλά κανείς δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη… Βγαίνει τότε μπροστά η γριά ζητιάνα Χατζηκώσταινα και λέει με περηφάνια :


«Δεν έχω τίποτε άλλο από αυτό το γρόσι και από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι». Όλοι έμειναν άφωνοι.


Και ξαφνικά κάποιος από το πλήθος φωνάζει: «…για δείτε , η πλύστρα η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ πρώτη πρόσφερε τον οβολό της!»
Αμέσως το ρωμαίικο φιλότιμο φουντώνει! Και αρχίζουν να πέφτουν βροχή πάνω στο τραπέζι οι λίρες, γρόσια και ασημικά….
Από εκείνη την στιγμή η φτωχιά πλύστρα έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ» το οποίο σιγά σιγά , κόλλησε στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την οικονομική της αθλιότητα μετά την επανάσταση του 1821.
Λίγο αργότερα. Όταν έφτασε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο, πήρε την Ψωροκώσταινα στο ορφανοτροφείο που ίδρυσε και εκείνη περήφανη, προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμία πληρωμή!
Ένα κομμάτι ψωμί , μόνο….
Μαρία Πιατίδου ΣΤ2-Γιάννης Πιατίδης Β1[απο το blog του 3ου Δημοτικου Σχολείου Κατερίνης.

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES