22/6/08

Επιχειρηση βλαστοκύτταρα αλα ελληνικά


Η κ.Χ απολάμβανε τη θερινή ραστώνη στη βεράντα,μελετώντας τη μορφολογία των φύλλων του φοινικα,οταν χτυπησε το τηλέφωνο.
Στην άλλη ακρη της γραμμης εγκυμονούσα νεαρά,κορη φιλικης οικογενειας ,ζητησε τα φώτα της .Ο γυναικολογος που την παρακολουθουσε της προτεινε ,με τη γεννηση μωρού ,να γινει λήψη μοσχευματος απο τον ομφαλιο λώρο ,να καταψυχθεί,και να χρησιμοποιηθει για το ιδιο το παιδι,αν χρειασθεί
''Συνηθίζεται πολυ τωρα τελευταία'' ,προσθεσε η νεαρά,και ''κοστίζει μόλις ...2000 ευρω...''.
Δεν γνωριζω,δεν απαντω,ειπε η κ.Χ ,επιφυλάχθηκε να το ''ψάξει'',και ιδου το αποτελεσμα.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.------------........-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.--..--.-.-.-..--.
Χιλιάδες γονείς κάθε χρόνο πληρώνουν τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων προκειμένου να εξασφαλίσουν την υγεία των παιδιών τους, αν κάποιο σοβαρό νόσημα εμφανιστεί στο μέλλον.
Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι τα βλαστοκύτταρα αυτά ιατρικώς αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους, ότι σε ποσοστό έως 70% το αίμα που συλλέγεται πρέπει να απορριφθεί και ότι, στην πράξη, η προσφυγή σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθούν κατάλληλα βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε τα χρειαστούν για το δικό τους.
Τα τελευταία χρόνια μια νέα επιχειρηματική δράση αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα
Πρόκειται για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, όπως είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει ήδη το 20% των ιδιωτικών τραπεζών που λειτουργούν παγκοσμίως!
Σε συνεργασία αποκλειστικά με ιδιωτικά μαιευτήρια, οι τράπεζες αυτές προωθούν στους εξαιρετικά ευάλωτους γονείς την ιδέα να διαφυλάξουν βλαστοκύτταρα (ο σωστός όρος είναι στελεχιαία κύτταρα ή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα - δεν πρόκειται για βλαστοκύτταρα) συλλέγοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, με σκοπό να αντιμετωπιστούν αύριο σοβαρά προβλήματα υγείας των παιδιών τους, όπως π.χ. η λευχαιμία. Για τη διαδικασία λήψης, επεξεργασίας και φύλαξης, οι γονείς πληρώνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ. Τα μισά περίπου αποτελούν αμοιβές μεσαζόντων...
Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Υγείας εμπλεκόμενο σε μια διαδικασία με τελικό σκοπό την κάλυψη των εξόδων διατήρησης βλαστοκυττάρων από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Η δαπάνη θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Στη Γαλλία είναι απαγορευμένη η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών, ενώ αυστηρή σχετική ρύθμιση εισάγεται στην ισπανική νομοθεσία.
Οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλικών Μοσχευμάτων, εκμεταλλευόμενες την άγνοια και το ενδιαφέρον όλων για την υγεία των παιδιών τους, άνοιξαν φάμπρικα παίρνοντας χιλιάδες ευρώ από τον καθένα χωρίς να ενημερώνουν ότι τα μοσχεύματα αυτά δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν!
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αχιλλέας Αναγνωστό-πουλος τόνισε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες είναι παράνομες.
«Ο νόμος περί μεταμοσχεύσεων απαγορεύει τη λειτουργία τους. Ασυδοτούν και παραπληροφορούν τους γονείς, είναι καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις».
...Αντίθετα, στις κρατικές τράπεζες τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος δωρίζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από όποιον τα έχει ανάγκη (συμβατός ασθενής) και η διαδικασία δεν έχει κανένα χρηματικό κόστος για τον δωρητή. «Οι άνθρωποι αγοράζουν ένα "προϊόν" και μια υπηρεσία χωρίς αντίκρισμα».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος κάλεσε τον υπουργό Υγείας να πάρει αμέσως μέτρα όχι μόνο για την ασυδοσία των ιδιωτών, αλλά και για να δημιουργηθεί σύντομα δίκτυο Δημοσίων Τραπεζών στις μεγάλες πόλεις, υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ώστε να μη χάνονται μοσχεύματα και ζωές.
Ελληνικη Αιματολογικη Εταιρια,Γενικη Γραμματεια Ερευνας και Τεχνολογίας,Επιτροπη Βιοηθικής.

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES