19/5/09

Γυρίζουμε σελίδα

Της Βέρας Δαμόφλη

Στους μεταμοντέρνους καιρούς μας, ίσως οι νέοι δημοσιογράφοι να μην προλάβουν την ασπίδα της Ένωσής τους, τη καλή περίθαλψη, τη σύνταξη. Ίσως όμως και να μη προλάβουν ούτε την χαρά της είδησης, του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, της αξιόπιστης και υπεύθυνης πληροφόρησης του πολίτη.
Αφού, η καθημερινή ανοησία, η αλλοτρίωση, κοντεύουν να κυριαρχήσουν. Από το πώς θέλει η εφημερίδα να δώσει την είδηση, έχουμε περάσει στο ότι οι πολυπράγμονες ιδιοκτήτες των καναλιών κυρίως, αλλά και των άλλων μέσων, δεν τη θέλουν καθόλου την είδηση. Δεν θέλουν καθόλου την ενημέρωση των πολιτών και τη σφαιρική παρουσίαση της πραγματικότητας στην οποία ζουν. Δεν τους βλέπουν ως πολίτες αλλά σαν καταναλωτές και άβουλους θεατές.


Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ανάγκη να παιδευτούν για να μάθουν και να μεταδώσουν. Αρκεί να «πουλάνε» φαστ φουντ κάθε είδους και ύφους. Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να έχουν ειδικά προσόντα, ούτε να είναι ασφαλισμένοι, ούτε να έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Ένα μπλοκάκι αρκεί. Είναι κι αυτοί αναλώσιμοι. Εξάλλου, ο συνδικαλισμός έτσι που κατάντησε, ποιος τον εμπιστεύεται πια;

Οι δημοσιογράφοι γίνονται stars. Οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν, γίνονται ρουφιάνοι της εξουσίας.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ωράριο, παραμελούν τον εαυτό τους, την οικογένεια. Οι μάνες ζουν κι εργάζονται με ενοχές. Δέχονται πιέσεις, απολύονται για πολιτικούς λόγους. Αγαπούν τη δουλειά τους. Πιστεύουν ότι ασκούν λειτούργημα. Πεθαίνουν νωρίς.

Οι δημοσιογράφοι ψηφίζουν στις 26 και 27/5 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ,. Πολλοί από αυτούς αγωνίζονται και προσδοκούν να μείνει ασύλητο το Σωματείο τους και το επάγγελμά τους από την πλήρη διαστρέβλωση, την υποταγή, την ισοπέδωση της ενημέρωσης και των λειτουργών της. Συσπειρώνονται. Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον Δούρειο Ίππο να μπει μέσα στο Σωματείο τους.
Άλλοι είναι πολυάσχολοι. Δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την Ένωσή τους, με το μέλλον των Ταμείων τους, με το μέλλον του επαγγέλματός τους. Θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν, τουλάχιστον ατομικά. Αρκετοί θα ήταν πολύ ικανοί για να γίνουν μέλη της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα του κλάδου, για την αξιοπρέπειά του, για το Συνδικάτο Τύπου, αλλά και για την ελευθεροτυπία. Δεν το κάνουν.

Όμως, αν είναι λίγοι αυτοί που φυλάνε Θερμοπύλες ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, / κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε. Και όσοι έχουν επιλέξει να μηδίζουν μπορεί και να την βγάλουν καθαρή. Αρκεί βέβαια να μη σχηματιστούν ουρές. Οι άλλοι όμως, επειδή δεν θα έχουμε κάνει κάτι που μπορούμε, δεν θα έχουμε προσφέρει λίγο χρόνο, λίγη φαιά ουσία, λίγη διάθεση συνεργασίας, θα χάσουμε μία από τις τελευταίες επάλξεις και θα φέρουμε μεγάλη ευθύνη. Δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουμε τους βαρβάρους. Βάρβαροι θα έχουμε γίνει εμείς.

Δύο πράγματα δεν μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα: Τον ήλιο και τον θάνατο. Είπε ο Ίρβιν Γιάλομ, θαυμαστής του Επίκουρου, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής. Κάποιος θα μπορούσε να τον ρωτήσει : Την αλήθεια μπορούμε;

Βέρα Δαμόφλη
Υποψήφια με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος

απο εδω[blog της συσπείρωσης δημοσιογράφων]

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES