10/5/09

επιδημια τεράστιας κερδοφοριας φαρμακευτικων καρτέλ λογω...γρίππης

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=42811[της Γεωργίας Λινάρδου]

Μπορεί ο παγκόσμιος πανικός για ενδεχόμενη πανδημία από τη νέα γρίπη να υποχωρεί, ωστόσο την ίδια πορεία δεν φαίνεται να ακολουθούν οι κρατικές παραγγελίες για τα δύο ισχυρότερα αντιβιοτικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza.

Ενα φορτίο του περίφημου Tamiflu, του οποίου οι πωλήσεις είχαν οκταπλασιαστεί στις αρχές του 2005, εξαιτίας της νόσου των πτηνών. Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φωνές που συνδέουν τα σενάρια πανικού με τα φαρμακευτικά καρτέλ.

Επειτα από μία «θυελλώδη» εβδομάδα, κατά την οποία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) σήμανε συναγερμό με το νούμερο «5» και ο κόσμος βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πανδημία γρίπης, τα περισσότερα κράτη συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους.

**Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι πωλήσεις των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν αυξήθηκαν ξαφνικά την τελευταία εβδομάδα. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, τους τρεις πρώτους μήνες του 2009, ειδικά για το Relenza, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%! Και οι εκτιμήσεις για το πώς θα κυλήσουν οι πωλήσεις του Tamiflu παγκοσμίως αναφέρουν αύξηση ακόμη και 500%!

Μετοχές στα ύψη

Λίγες ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα του ιού των χοίρων στο Μεξικό και τις ανακοινώσεις ότι τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά είναι τα μόνα αποτελεσματικά, οι μετοχές της Roche (Tamiflu) και της Glaxosmithkline (Relenza) ανέβηκαν στα ύψη. Ακόμη και στη χώρα μας, όπου μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, οι πωλήσεις των δύο φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 40%. Ηταν τέτοια η ζήτηση, που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές τους και να βάλει περιορισμούς στην αγορά τους, απαιτώντας συνταγή από νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

**Πάντως, ανάλογη κατάσταση επικρατούσε και το 2005, τότε που πάλι η ΠΟΥ είχε σημάνει συναγερμός εξαιτίας της νόσου των πτηνών.

Κι ενώ ο κόσμος ζούσε με την απειλή μιας πανδημίας, σχεδόν απροκάλυπτα ο τότε ευρωπαίος επίτροπος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού, δήλωνε στις Βρυξέλλες:

«Το εμβόλιο για την εποχική γρίπη δεν προστατεύει από πιθανή μετάλλαξη του ιού των πουλερικών (σ.σ.: που θα μεταδίδει την ασθένεια από άνθρωπο σε άνθρωπο). Αυξάνοντας, όμως, τις παραγγελίες για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, τα κράτη-μέλη κάνουν μια χειροπιαστή επένδυση προς τις εταιρείες, προκειμένου να έχουν οικονομικά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής τους»!

Σενάριο τρόμου

Κατά περίεργη σύμπτωση, εκείνη ακριβώς την περίοδο ήρθε στη δημοσιότητα μια εγκύκλιος της ΠΟΥ με «εφιαλτικές» σκηνές που αναφερόταν στο «Σχέδιο ετοιμότητας για την πανδημία της γρίπης». Είχε σχεδιαστεί από τους ανθρώπους του Τμήματος Αντιμετώπισης Επιδημιών της οργάνωσης.

«Κάποια στιγμή στο μέλλον», τιτλοφορείται το «χολιγουντιανό» σενάριο της εγκυκλίου και όπως επισημαίνει ο Νάκος Κότσανης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, «το ύφος του προλόγου είναι υποθετικό-προφητικό, αλλά έμμεσα προσπαθεί να προσεγγίσει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν σε ενδεχόμενο κάποιας πανδημίας».

**Το σενάριο έχει ως εξής:

«(...) Στους επόμενους δύο μήνες, το ξέσπασμα του ιού ξεκινά προσβάλλοντας γειτονικές χώρες. Αν και όλες οι περιπτώσεις αναφέρουν ότι προσβάλλονται όλες οι ηλικίες, οι νέοι αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου. Ανά 20 άτομα το ένα πεθαίνει.

»Ο ρυθμός εξάπλωσης είναι ραγδαίος και οι χώρες παίρνουν μέτρα απαγορεύοντας τις μετακινήσεις και εφαρμόζοντας μορφές καραντίνας. Πανικός ξεκινά διότι η παροχή αντιβιοτικών είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη...»

**Μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2005, η Roche υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις του Tamiflu και τα κέρδη της από αυτό ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβουμε το ύψος των πωλήσεων που προκάλεσε η εμφάνιση της νόσου των πτηνών, αναφέρουμε ότι συγκριτικά με το 2004 οι πωλήσεις του Tamiflu είχαν απλά... οκταπλασιαστεί!

**Εκτός από τη Roche και την Glaxo, που είναι παντοδύναμες στην παραγωγή αντιιικών εμβολίων, στο ίδιο επίπεδο αναφέρονται οι εταιρείες Chiron και Sanofi Pasteur.

Η Sanofi Pasteur είναι γαλλικών συμφερόντων και παράγει το ήμισυ των εμβολίων γρίπης που καταναλώνονται παγκοσμίως. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση κι έτσι τη διετία 2007-2008, παρήγαγε το 50% των εμβολίων κατά της γρίπης στις ΗΠΑ.

**Τον Μάιο του 2004 το Εθνικό Ιδρυμα Μολυσματικών Ασθενειών της αμερικανικής κυβέρνησης (NIAID) αναθέτει στη Sanofi τη δημιουργία εμβολίου ενάντια στον ιό Η5Ν1. Το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το εμβόλιο της Sanofi υποστηρίζοντας πως: «Δύο διαφορετικές δόσεις του εμβολίου με απόσταση 28 ημερών είναι δυνατόν να παρέχουν περιορισμένη προστασία στην πανδημία από τη γρίπη των πτηνών».

Αμφισβητήσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη του FDA τότε, το 45% των ανθρώπων που πήραν το εμβόλιο είχαν αναπτύξει ανοσία απέναντι στον ιό. Και όλα αυτά ενώ ο ίδιος Οργανισμός το 2006 είχε καταγγείλει τη συγκεκριμένη εταιρεία για μολυσμένα εμβόλια.

**Αρκετοί ήταν οι επιστήμονες που αμφισβητούσαν το νέο αυτό «ισχυρό» -όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκε-εμβόλιο: «Εάν ο ιός Η5Ν1 μεταλλάσσεται, τότε είναι αβέβαιο αν προσφέρουν κάλυψη σε περίπτωση επιδημίας. Ακόμη και αν οι παρασκευαστές μπορούσαν να προσαρμόσουν το εμβόλιο στα νέα δεδομένα, αυτό θα απαιτούσε πολλούς μήνες», διαβάζουμε στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES