20/9/09

οταν η ''ντροπή''γινεται είδηση


[Πάτρα,εχει και αλλού..........]

''Παντού σκουπίδια ανάμεσα στα ξερόχορτα.
Διάσπαρτα, πρόχειρα παραπήγματα από νάιλον, χαρτόνια, ξύλα, υφάσματα. Ψυχή ζώσα. Μόνο όταν η κάμερα του ΒΒC πλησιάσει το άνοιγμα μιας καλύβας, διακρίνεται μέσα στην πηχτή σκιά κάτι σαν άνθρωπος. Επειτα κι άλλος... Ανακούρκουδα γύρω από τη φωτιά («Μαγειρεύετε; Για να δούμε τι βράζει εδώ;» ρωτά ο ρεπόρτερ και η απάντηση είναι «Νερό, μόνο νερό»), ανασαλεύουν ανήσυχα.
Οι κάμερες δεν είναι ποτέ για καλό.
Από τότε που «η Ζούγκλα», έτσι λέγεται ο καταυλισμός λαθρομεταναστών δίπλα στο λιμάνι του Καλέ, άρχισε να απασχολεί καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης, ξεκίνησε η διαδικασία από τις γαλλικές αρχές για το «ξήλωμα» της «ντροπής».
Δημιουργήθηκε πριν από 7 χρόνια, όταν οι γαλλικές αρχές έκλεισαν τη Σανγκάτ (Κέντρο Υποδοχής του Ερυθρού Σταυρού), για να πάψει το Καλέ να λειτουργεί ως «μαγνήτης» και για άλλους απελπισμένους.
Μταια... Σήμερα 1.500 άτομα, κυρίως Αφγανοί, Ιρακινοί και Αφρικανοί, ζουν στη «Ζούγκλα». Δυο φορές τη μέρα επιχειρούν να τρυπώσουν στην καρότσα κάποιου φορτηγού προς το Ντόβερ, την υποσχεθείσα Εδέμ. Αντ’ αυτού, πολλοί συλλαμβάνονται, κάποιοι δικάζονται, όλοι αφήνονται σύντομα ελεύθεροι.
Επιστρέφουν όχι στην πατρίδα τους, αλλά στη «Ζούγκλα», στο κρύο, τη βροχή, το χιόνι, τις αρρώστιες - ένα πρόχειρο γεύμα τους προσφέρει το κράτος, που δεν θέλει να τους βοηθήσει αλλά και δεν μπορεί να τους αφήσει να πεθάνουν. «Είναι κόλαση, αν ήξερα ότι ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα έφευγα από την πατρίδα» λέει ο Τζεμίλ.........
ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ της Τασούλας Καραισκάκη ΕΔΩ

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES