15/10/09

μουσεια ελιάς κι απο λάδι..........


απορίες εχω
απαντήσεις οχι
το καλοκαίρι περιδιαβαίνοντας τη Μυτιλήνη και τα χωρία αυτης εμαθα πως οι περιφημοι ελαιώνες λογω εξευτελιστικής τιμής πωλησης του λαδιου,εγκαταλειπονται σιγά-σιγά απο τους παραγωγούς ''με το ζορ' θα βγαζουμε το δκο μας λαδ'']
ελιες,ελιες,σε καθε σπιθαμη γης σχεδόν,παμπάλαιες,τεράστιοι κορμοί,αλλά ακμαίες, προσφερουν ακομα σε χέρια μη προσφερόμενα πλέον....[το ισπανικο λαδάκι ειναι φθηνότερο]
πανεμορφες εικόνες με τα λιοδενδρα γερά και πεισματάρικα να στέκονται με τα ασημενια φύλλα τον Αυγουστο.
Ισως να παραμείνει μονο το Μουσειο ελαιοτριβείου στην Αγια Παρασκευή για να θυμιζει πως σε αυτη τη γή,κάποτε,υπηρχε ''χρυσός''.
Ιδια σχεδόν εικονα στη Λευκάδα ,ελαιοδενδρα παντού,και η ιδια επωδός''δεν συμφερει πια παρα μονο να βγαζουμε το δικο μας λαδι]λυπαμαι που δεν θυμάμαι την τιμή ανα κιλο που τους δινεται.
Θλιψη για τοπους ευλογημένους ,με τα λιοδενδρα να δινουν ζωή απο αρχαιοτάτων χρόνων.Ζωή που δεν τη θελει πια η αγορά,η ΕΕ,ο καταμερισμός για το τι θα παράγει η κάθε χώρα.
Γεμισαμε Μουσεια Ελιάς [σπουδαίο αυτο,δε λεω]αλλά το λαδάκι μας το ...βγάλανε
περισσότερα για τα μουσεια ελιας δες
http://www.oliveoilmuseums.gr/ecportal.asp?id=57&nt=18&lang=1


και ολιγα αλλά πολυ χρήσιμα απο wikipidia

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω.

Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δένδρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για την Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο.

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Καλλιεργούνταν στην Αρχαία Ελλάδα και οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούσαν σημαντικά εμπορικά προϊόντα.

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.[1] Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (με μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, και την Αλγερία και αλλού)

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES