4/11/09

η μεγάλη εποχή-ο σταθμός του 1989

το σημαδιακό 1989 διεθνώς,το ΄΄δικο μας 89΄'της συγκυβέρνησης
και η ποιητικη πρόσληψή τους,αυτη ειναι η ''μεγάλη εποχή''της Νάντιας Βαλαβάνη-
ΑΠΟΨΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πεζμαζόγλου και Αρσάκη,στις 8 το βράδι,[εκδοσεις ταξιδευτής]

[εκτος των άλλων η ολη εκδηλωση παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ....πολιτικο,αφου,θα παρευρεθει και θα μιλήσει ο Αλέκος Αλαβάνος...υστερα απο μακρά σιωπή και αποχή απο τα δημόσια πράγματα]]

Για το βιβλίο θα μιλήσουν επισης:

Γιώργος Μανιάτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Έλενα Πατρικίου, ιστορικός – σκηνοθέτης
Δημήτρης Σεβαστάκης, ζωγράφος – επ. καθηγητής Ε.Μ.Π.
Διονύσης Τσακνής, συνθέτης – στιγουργός

Ποιήματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Κάτια Γέρου και η Νάντια .Ο καλος φίλος AdeGia,
μου εστειλε ενα αποσπασμα απο τη συνεντευξη της Νάντιας
στην καθημερινή εφημερίδα της Κρήτης,'' η Πατρίς''στην οποια εξηγεί πώς της ''προεκυψε''το παντρεμα του προσωπικου βιώματος με την περιπετεια της Αριστεράς[εντος και εκτος]
Τη συνεντευξη πηρε η Κατερίνα Μυλωνά,ενοψει της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής της Νάντιας στο Ηράκλειο,στις 12 Νοεμβρίου.

η συνεντευξη

Τι σηματοδοτεί για σας το 1989 και γράψατε για αυτό ποιήματα;
«H συλλογή ποιημάτων «Η μεγάλη εποχή» είναι ένας συνδυασμός ποιημάτων επιλεγμένων από δύο προηγούμενες ποιητικές μου συλλογές, του 1991 και του 1994, με ορισμένα ανέκδοτα από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Αναφέρεται σε μια ποιητική πρόσληψη του 1989 ως ημερομηνίας-τομής. Τέτοιο στάθηκε κατ’ αρχήν το ελληνικό 1989, το δραστικό κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό σοκ από τη συγκυβέρνηση της αριστεράς με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Με ιδιαίτερα ριζικές επιπτώσεις στη συνείδηση και τη ζωή τη δική μου, αλλά και χιλιάδων άλλων ανθρώπων της ελληνικής αριστεράς. Με τις επιδράσεις του να διαχέονται πολύ ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία.

Συνυπάρχει όμως το διεθνές 1989. Η κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Γεννημένων μέσα από την πιο βαθειά κοινωνική ανάγκη για ολόπλευρη ανθρώπινη χειραφέτηση, μια συγκλονιστική κοινωνική επανάσταση και τη μεγάλη αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών στο φασισμό και το ναζισμό - που είχαν καταλήξει στο αντίθετο τους. Για τον κόσμο της Αριστεράς αυτό δρομολόγησε σε παγκόσμιο επίπεδο τη μεγαλύτερη κρίση ιδεολογίας, πολιτικής και στρατηγικής, αλλά και πολιτιστικής ταυτότητας, όλων χωρίς εξαίρεση των ιστορικών και νεότερων ρευμάτων της. Αυτή η κρίση εξελίσσεται αδυσώπητη μέχρι τις μέρες μας.

Αφορά όμως ταυτόχρονα μια ριζική τομή – «πριν» και «μετά» – στη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που βυθίστηκαν στην έσχατη εξαθλίωση, προκαλώντας κατά τη δεκαετία του ’90 τη μεγαλύτερη σύγχρονη «μετανάστευση των λαών». Μια μετανάστευση που τείνουμε να ξεχάσουμε σήμερα, κατακλυσμένοι από τα κύματα της πιο πρόσφατης, που προκάλεσαν κυρίως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι των αρχών του 21ου αιώνα – που επίσης όμως έγιναν δυνατοί χάρη στην εξάλειψη, μετά το 1989, οποιουδήποτε ισχυρού «αντίπαλου δέους».

Πάνω σ’ αυτό το εν αφθονία φθηνό και για πολλά χρόνια «μαύρο» εργατικό δυναμικό από την Ανατολική Ευρώπη στηρίχτηκε το μεγάλο κεφάλαιο, οι κάθε είδους πολιτικοϊδεολογικοί ταλιμπάν της αγοράς – θυμάστε τις θεωρίες για «τέλος της Ιστορίας» του Φράνσις Φουκουγιάμα; ποιος τις θυμάται, αλήθεια, σήμερα; - και η συμμαχία δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη στο μεταίχμιο της δεκαετίας του ’80 με τη δεκαετία του ’90 προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν κυρίαρχες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που τελικά οδήγησαν στη μεγάλη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που βιώνει σήμερα ο πλανήτης.»

Γιατί επιλέξατε να εκδοθούν τώρα τα ποιήματα αυτά;
«Είκοσι χρόνια αργότερα αισθάνθηκα ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για κάποιου είδους «υπόμνηση» ή «ανασκαφή», ιδιαίτερα για το ελληνικό 1989. Κι όμως, πολλοί απ’ όσους κατάφεραν ν΄ ανασυρθούν τραυματισμένοι αλλά ζωντανοί απ’ αυτή την περίοδο, θα ήταν σε θέση να συζητήσουν για πράγματα με κάποια αξία για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Στα ποιήματα της συλλογής επιχειρώ να εκφράσω με αισθητικούς όρους τη ρήξη, με επίκεντρο το 1989, στη συνείδηση και τη ζωή τη δική μου, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων, ενώ αυτή εκτυλισσόταν. Πιθανόν να έχει κάποια αξία για την αναζήτηση απαντήσεων στα διλλήματα της σημερινής μας ζωής, της σημερινής μας κατάστασης, η πρόκληση μιας συζήτησης «αναχρονιστικής», με τα μάτια εκείνης της εποχής. Σε συνδυασμό με τη σοφία και την ωριμότητα μιας οπτικής που διαμόρφωσε η ιστορική και κοινωνική εμπειρία που βιώσαμε όλοι στη συνέχεια.

Μια ποιητική συλλογή δεν αποτελεί βέβαια πολιτικό ή φιλοσοφικό δοκίμιο. Η ποίηση παραμένει ο πιο προσωπικός και βιωματικός τρόπος έκφρασης ακόμα και σε μια κατεξοχήν αντιποιητική εποχή, όπως η δική μας.»
περισσότερα
http://www.patris.gr/articles/167957/104009

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES