26/3/10

η τελική συμφωνία=και ευρωζώνη και ΔΝΤ

απο axia plus.gr

Την τελική συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας με διμερή δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης με εμπλοκή του ΔΝΤ επικύρωσε τελικά μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Eurogroup.


Όπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοίοι χώρες της ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν με τα 2/3 και το ΔΝΤ με το 1/3 της βοήθειας προς την Ελλάδα.Υποκλίθηκε στην Μέρκελ ο Νικολά


Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατάφερε να κερδίσει τη «ζωτικής» σημασίας στήριξη του Γάλλου προέδρου Nicola Sarkozy στην πρότασή της για κοινή βοήθεια προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, σε διμερές επίπεδο.


Την είδηση επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, επετεύχθη συμφωνία ως προς την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα.


Σε γενικές γραμμές, με βάση τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου, πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.


Αυτό το πακέτο, σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης.


Ο Γάλλος αξιωματούχος τόνισε ότι το κείμενο της συμφωνίας Merkel-Sarkozy, έκτασης μιάμιση σελίδας θα τεθεί σε λίγη ώρα υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Wall Street Journal, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, υποστήριξε πως η Merkel έλαβε την υποστήριξη της Γαλλίας για την προσφυγή και στο ΔΝΤ, εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια.


Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, αναφέρει ότι μια διάσωση της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει έσχατη λύση, και αφού η ελληνική κυβέρνηση εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές που έχει για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.


Ακόμη, στο κείμενο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει «σημαντική συνεισφορά από το ΔΝΤ, και διμερή βοήθεια».


Η Wall Street Journal επισημαίνει, επικαλούμενη το στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, πως η διμερής βοήθεια πιθανότατα θα έρθει από χώρες της ευρωζώνης. Υπογραμμίζεται ακόμη πως ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt έχει δηλώσει πως η χώρα του είναι ανοιχτή στην παροχή διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία είναι μία από τις 11 χώρες-μέλη της ΕΕ που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ.Νωρίτερα, το πρακτορείο Ελιζέ μετέδιδε ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία μένει να υποβληθεί στον πρόεδρο της ΕΕ, Van Rompuy.


Εξάλλου, προσερχόμενος πριν από λίγη ώρα στο χώρο της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barrosο, επανέλαβε την έκκλησή του να βρεθεί λύση σε σχέση με την ενδεχόμενη αρωγή προς την Ελλάδα.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή μέρα είναι συν τοις άλλοις σημαντική για την Ελλάδα γιατί είναι και ημέρα της εθνικής εορτής.Τι αναφέρεται στο σχέδιο συμφωνίαςΣύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει "ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης".Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως "ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής".Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν "συντονισμένα διμερή δάνεια" που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά "όλες τις επιλογές" που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ "στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ".Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES