18/1/11

Ξέρουμε τις πηγές
Tης Χριστινας Κοψινη
[απο την Καθημερινή]


Επρεπε να αρχίσει τις απειλές με τις μηνύσεις η μητέρα της 27χρονης συλληφθείσας, κ. Μπάρμπαρα Μέγιερ, για να ξεκινήσουν τα μίντια την αποκατάσταση της αλήθειας και να παραδεχτούν, με καθυστέρηση 48 ωρών, ότι μετέφεραν ως απόλυτη αλήθεια την επίσημη διαρροή. Δεν έχει καμία σημασία εάν η διαρροή (περί διασυνδέσεων της μητέρας με την πάλαι ποτέ RAF) προήλθε από την αστυνομία, από την ΕΥΠ ή τον porte-parole του υπουργού. Δεν έχει ουδεμία σημασία εάν το όνομα «Μέγιερ» είναι τόσο σύνηθες στη Γερμανία όσο το «Ιωαννίδης» στη Μακεδονία. Ούτε παίζει ρόλο η αδυναμία των ελληνικών διωκτικών αρχών να αντιληφθούν εγκαίρως τη γραμματολογική ή ερμηνευτική σημασία της λέξης «συνονόματος».
Εχουμε δει και χειρότερα στο παρελθόν, ας μην τα ξεχνάμε. Τον Περ. Κοροβέση να εμφανίζεται ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη σε πρωτοσέλιδα. Βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται ως πρωτεργάτες της οργάνωσης. Επιχειρηματίες ή ανθρώπους της δημόσιας ζωής να σπιλώνονται με πρωτοσέλιδους τίτλους και υπονοούμενα για την προσωπική τους ζωή.
Ομως, το ζήτημα δεν είναι τι διαρρέει η επίσημη πηγή. Το θέμα είναι εμείς, οι δημοσιογράφοι, πώς ελέγχουμε την αξιοπιστία μιας, κατά τα λοιπά, άκρως έγκυρης πηγής, όπως είναι ένας υπουργός, μια αρχή, μια υπηρεσία. Κι εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα. Που γίνονται ακόμη πιο δύσκολα σε συνθήκες κρίσης. Γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και σε πιέζει. Ποιος λοιπόν θα μπορούσε να αμφισβητήσει αυτήν την πιπεράτη πτυχή από ολίγον «κόκκινο στρατό», από μια Γερμανία της πραγματικής Μπάρμπαρα Μέγιερ, που είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια και μπορεί να σπάσει την τηλεοπτική μονοτονία της Γερμανίας των Μέρκελ.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πάνω στη φούρια της δουλειάς δεν έχεις και πολλά περιθώρια να αμφισβητήσεις κάτι τόσο επίσημο. Τι θα πείραζε όμως, κατά τη μεταφορά της είδησης, να προσθέσουμε αυτό το «σύμφωνα με τα όσα λέει η αστυνομία»; Τι θα πείραζε να παραδεχόμασταν ότι είναι πληροφορία που προέρχεται από τη συγκεκριμένη πηγή και όχι από ενδελεχή δική μας έρευνα;
Ξέρετε γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Για δύο λόγους. Είτε γιατί έχουμε ταυτίσει εντελώς τη δουλειά μας με τις πηγές μας είτε γιατί βιαζόμαστε τόσο πολύ να εισπράξουμε τα «μπράβο» της πρωτιάς και της ακρίβειας, από το μαγαζί που δουλεύουμε, από τις πηγές που αξιοποιούμε, ακόμη και από τους αναγνώστες ή τους τηλεθεατές, τέλος πάντων από όλους όσοι μας επιβεβαιώνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τις βασικές αρχές αυτοπροστασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ομως, μεθυσμένοι καθώς είμαστε από την προσδοκία της δημοσιογραφικής μας επιτυχίας, ναρκωμένοι από την έπαρση εποχών που έφυγαν (ανεπιστρεπτί, συνάδελφοι), ξεχνάμε το πολύ απλό: Οι «πηγές» από τις οποίες πίνουμε νερό σε αυτήν τη χώρα είναι κοινές και τις ξέρουμε όλοι.

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES