''Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν την απειλή περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς -που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές- χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση ορισμένων υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά «δεν υπάρχουν σχέδια για "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων».
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Λουξεμβούργο βρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G 20 -ανάμεσα τους της Γερμανίας και της Γαλλίας- και κάλεσαν τον Ελληνα και τον Πορτογάλο ομόλογο τους. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι για την Ελλάδα συζητήθηκε αφενός η υπογραφή ενός δεύτερου Μνημονίου, το οποίο θα προβλέπει περισσότερο χρόνο για τη δημιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού ελληνικού δημοσίου χρέους.
Αλλά και η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Εκπρόσωπός της δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επίσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «αδιανόητο» ένα σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης. «Δε γνωρίζουμε κάτι περί μυστικής συνάντησης», πρόσθεσε ο Αυστριακός εκπρόσωπος, Τόμας Βάιγκλαϊνμ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Σλοβακίας.
Επιμένουν οι συντάκτες
Πάντως, δημοσιογράφος του «Spiegel Online» δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το περιοδικό εμμένει στα περί συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα. «Πρόκειται για μυστική συνάντηση. Ισως έχει ξεκινήσει ήδη», δήλωνε χτες αργά το βράδυ δημοσιογράφος του περιοδικού, ενώ την ίδια ώρα -σύμφωνα με γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλούνταν το Ρόιτερς, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο υφυπουργός, Γιεργκ Ασμουσεν, βρίσκονταν στο Λουξεμβούργο σε σύσκεψη με θέμα την Ελλάδα. Aλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, με τον οποίο επικοινώνησε το Ρόιτερς, ανέφερε ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντιούνται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.
«Δεν είναι καινούργιο να συναντάται υπο-ομάδα του Εurogroup», δήλωσε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.