9/5/13

Το ''σφάλμα'' της Δημουλά και η ''ιερή αγανάκτηση''Παρακολουθώ κι εγώ τη λυσσώδη αντιπαράθεση με αφορμή τις ''ρατσιστικές'' δηλώσεις της Κικής Δημουλά. Τρικυμία εν ποτηρίω.Στην ουσία αλλού είναι η καρδιά του ζητήματος.

Το ''σφάλμα'' της Δημουλά είναι πως δεν είναι και δεν δήλωσε ποτέ αριστερή. Η ποίησή της [που κάποιοι και κάποιες[!]  με χλευασμό χαρακτηρίζουν ''ποίηση της εμμηνόπαυσης'' ,δλδ. ήσσονος σημασίας ποίηση..., είναι υπαρξιακή ποίηση. Προφανώς καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του για οποιαδήποτε μορφή τέχνης και  για αυτούς που την υπηρετούν. Να ξέρουν όμως για  τι μιλούν.

Η Δημουλά έτσι πορεύεται, έτσι γράφει και δεν λανσαρίστηκε ποτέ ως ''Νταλάρας'' στο χώρο της ποίησης, ούτε ως ηγερία καμιάς επανάστασης, ούτε ως ''πνευματικός ταγός''.

 Αν η Δημουλά ''χαρίζεται'' στο ρατσιστικό- ναζιστικό στρατόπεδο επειδή μίλησε όπως μιλάει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που βίωσε και βιώνει την, μεθοδευμένη εν πολλοίς, κοινωνική αντίδραση εναντίον των μεταναστών ,τότε οι αριστεροί που βγαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα και ξεσπαθώνουν εναντίον της, να ξέρουν ότι στέλνουν όλο αυτό τον κόσμο στην αγκαλιά της χρυσής αυγής.

Αν η Δημουλά είναι ρατσίστρια τότε ρατσιστές είναι εκατοντάδες κάτοικοι της Κυψέλης και άλλων περιοχών ,κυρίως ηλικιωμένοι, που αυθόρμητα μιλούν για τα βιώματά τους .
 Κανείς δεν τους εξήγησε ότι για τις χιλιάδες μετανάστες νόμιμους και μη, φταίνε οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν τόσα χρόνια ,που με την αδράνειά τους, μετέτρεψαν τη χώρα σε φυλακή ψυχών, ντόπιων και ξένων.

Με αφορμή τη Δημουλά, βγήκε στον αφρό  η αμάθεια, η καφρίλα, το πολιτιστικό επίπεδο , κυρίως χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Η απαξίωση των γέρων [τι λέει  η κωλόγρια...''] , η  επιδεικτική άγνοια της ποίησης και του ποιητικού έργου [''ποια είναι αυτή η Δημουλά''] και η παντελής έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικό διάλογο. Βρισιές και ανάθεμα.

Στο θέμα το μεταναστευτικό η αριστερά σε όλες της τις εκφάνσεις άργησε πολύ να αντιληφθεί τι παίζεται. Έτσι την ''ευκαιρία'' για ιδεολογική -πολιτική δουλειά ανέλαβε η χρυσή αυγή καλλιεργώντας τα βαθύτερα ένστικτα αυτοσυντήρησης , σε περιοχές όπου ο βίαιος συγχρωτισμός με ξένους ,ανέτρεψε τον τρόπο ζωής τους .Χρυσή αυγή , επίορκοι αστυνομικοί, κάθε είδους κυκλώματα δουλεμπορίου βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να δράσουν και να επιδράσουν στον κόσμο.

Με ''αντιφασιστικές επιτροπές΄΄΄στις γειτονιές δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το ρατσισμό και το ναζισμό, και προφανώς ούτε τις λανθάνουσες τέτοιες αντιλήψεις λόγω άγνοιας ή απελπισίας.

Λείπει το σκύψιμο στο καθημερινό πρόβλημα, ο προσανατολισμός και το σκίσιμο της κουρτίνας που εμποδίζει τον απλό πολίτη να δει την αλήθεια.

Με αφορμή τη Δημουλά και την ''ιερή αγανάκτηση'' των ακραιφνών αντιρατσιστών, ωφέλιμο θα ήταν μια νέα ανάγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας και μια νέα προσέγγιση των κινηματικών ή άλλων πρωτοβουλιών εναντίον του ρατσισμού. Αλλά και ένας αναστοχασμός  πάνω στην ίδια την ποιητική δημιουργία με κριτήρια αισθητικά , όχι με τον παροξυσμό της ιδεολογικοποίησης των πάντων.


ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ''ΠΑΙΔΙΑ''!

LinkWithin

http://pentanostimi.blogspot.com/2009/10/blog-post_11.html
Oι ανόητοι θεωρουν οτι το να αστειεύεσαι

σημαίνει πως δεν εισαι σοβαρός

κι οτι ενα παιχνίδι με τις λέξεις δεν αποτελει απάντηση

paul valery

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΑΝΑΗ -ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ

ΑΛΛΗ ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΔΑΝΑΗ -ΜΙΣΙΡΛΟΥ

ΜΟΝΑΔΙΚΟ--LOU REED-PETE TAOUSEND-PALE BLUE EYES